Trendyol, Hepsiburada gibi pazaryerlerinde satış yaparken çok sık yapılan hatalar var. Bu hataları bir kaç seride topladım. İlk serisini inceleyebilirsiniz. Aynı içerikleri çok yakında reels olarak da paylaşacağım.
Yurt içi, yurtdışı pazaryerleri, e-ticaret altyapıları ve e-ticaret yöntemleriyle ilgili detaylı içerik paylaşımlarım devam edecek.
Marka Tescili Olmadan Markalaşmaya Çalışmak
Son dönemde e-ticaretle ilk defa tanışan satıcıların “ürünlerimi çalıyorlar” tarzı sitemlerini sık sık okuyorum. Marka tescili yaptırmadan ürünü pazaryerlerine eklediğinizde ürününüz artık o firmanın kataloğuna eklenir ve “buybox” dediğimiz sisteme dahil olur.
Fotoğrafını sizin çektirdiğiniz, ismini, açıklamasını sizin girdiğiniz, birden fazla 5 yıldızlı puan aldığınız ürününüze başka bir satıcı kolaylıkla dahil olabiliyor. Genellikle sizden daha ucuz fiyat verdiği için de sizin üstünüzde yer alıyor ve sizden daha fazla satabiliyor. Hatta sizin verdiğiniz sponsorlu reklamlardan da o satıcı faydalanıyor.
Bunun önüne geçmek istiyorsanız markanızı tescil ettirdikten sonra satışa başlamalısınız. Böylelikle sizin ürünlerinize, siz izin vermedikten sonra başka bir satıcı dahil olamayacak ve diğer satıcılarla rekabet etmek zorunda kalmayacaksınız.
Siz siz olun, marka tescili yaptırmadan ürünlerinizi pazaryerlerinde tutturmayın. Aksi taktirde markasız ürün satan satıcılar sizin “tutmuş” ürününüzün altına girerek hazıra konacak ve aylarca, yıllarca verdiğiniz emek boşa gidecektir.
Özensiz Ürün İçerikleri Oluşturmak
Bir buybox ürününe dahil olmuyorsak eğer, ürün içeriklerinde şunlara dikkat etmeliyiz;
- Ürün isimlerini, ürünün detaylarını anlatacak şekilde girin.
- Açıklama kısmında mümkün olduğunca detay kullanın ve ürünü en iyi şekilde tanımlayın.
- Ürünün kullanım alanlarını ve ürün detaylarını anlatan video eklemeyi unutmayın.
- Ne gönderiyorsanız onun kaliteli görsellerini ekleyin. Mümkünse birden fazla açıdan ve ürün detaylarını gösteren görseller ekleyin.
- Tek görselle satışa başlamayın.
Kupon Sistemini Kullanmamak
Trendyol, Çiçeksepeti gibi bazı pazaryerlerinde kupon özellikleri mevcuttur. Özellikle Trendyolda ürün kuponu, mağaza takipçi kuponu ve kitle kuponu şeklinde 3 ayrı kupon oluşturma yöntemi vardır. Ben genelde hepsinde düzenli olarak kupon oluşturuyorum.
Siz de pazaryerlerindeki kupon imkanlarından faydalanarak satışlarını ve takipçilerinizi arttırabilirsiniz.
Reklam Sistemini Kullanmamak
Artık pazaryerlerinde ön plana çıkmak çok kolay olmayabiliyor. Özellikle stoklu ürünlerimizi göstermek ve satışları arttırmak için pazaryeri içinde reklama çıkmak zorunda kalıyoruz.
Reklam sistemlerini doğru bir şekilde kullanarak satışı hızlandırabiliriz. Özellikle kampanya dönemleri, reklamları en yoğun kullandığımız zamanlardır.
Unutmayın; pazaryeri ürünleri eklediğiniz anda bekleyerek satışın geleceği bir alan değildir. Ürün ve mağazanız üzerine emek göstermeniz gerekir.
Maliyet Kalemlerini Doğru Hesaplamamak
İlk defa pazaryerlerine giriş yapan kullanıcıların en sık yaptığı hatalardan birisi de maliyet kalemlerini doğru hesaplamadan satışa başlamaktır. Diğer satıcılar tarafından “nasıl o fiyata satabilir” gibi bir yaklaşım sergilense de bir çok yeni satıcı; kargo, komisyon, vergi ve iade ihtimali gibi durumlar doğru bir şekilde hesaplanmazsa zararına satış yapabilirsiniz. Sattığınız ürünün parasını anında almadığınız için hesaplamıyor olabilirsiniz.
Aşağıdaki görselde ortalama bir hesaplamayı inceleyebilirsiniz. O tutarın içine iade oranını da dahil etmeyi unutmayın.
Bu örnekte de gördüğünüz gibi 100₺ maliyetle aldığınız/ürettiğiniz bir ürünü 200 liraya satmaya çalıştığınızda iade ihtimali hariç 33₺ bırakıyor.
Pazaryerlerinde, bunlar gibi bir çok hata yapılarak satışın gelmesi bekleniyor. En önemlilerinden bazılarını bu yazıda topladım. Bu seri devam edecek ve yeni seriler de eklenecek.
Bunu ve yeni serileri kaçırmamak için takipte kalmayı unutmayın.